Bakan Dönmez yaptığı yazılı açıklamada, Eti Maden’in TCDD ile birlikte Çin’e ikinci bor ihracatı sevkiyatını gerçekleştirdiğini ifade etti. Ocakta gerçekleşen ilk seferde 42 konteynerlik boraks pentahidrat sevkiyatının 800 metre uzunluğundaki blok trenle Çin’e gönderildiğini aktardı.
İlk parti teslimatın Şubatta tamamlandığını aktaran Dönmez, “Özellikle Kovid-19 nedeniyle dünya ticaretinde ve deniz taşımacılığında yaşanan yapısal bozulma, lojistik sektöründe yaşanan ekipman sıkıntıları ve buna bağlı olarak deniz yoluyla yapılan sevkiyatlarda geçen yılın sonlarında artan yüksek navlunlar bu yılın başından beri hala sürüyor. Deniz navlunlarının zirve yaptığı bu dönemde ihracatçılarımız da demir yoluyla daha fazla ihracat arayışına girdiler” ifadelerini kullandı.
Alternatif ticaret yollarının önemi artıyor
23 Mart’ta yaşanan Süveyş Kanalı kazasını ve kazanın dünya ticaretine olumsuz etkilerini hatırlatan Bakan Dönmez, alternatif ticaret yollarının önemine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Dünya ticareti sadece birkaç günde milyon dolarlık kayba uğradı. Bu durum bizlere tek bir rota ya da tek bir geçiş güzergahı üzerinden yapılabilecek ticaretin ne tür risklere gebe olduğunu da gösterdi. Başarıyla gerçekleşen bu stratejik demir yolu deneme operasyonumuz meyvelerini vermeye başladı. Bugün Eti Maden, TCCD ile birlikte Çin’e demiryoluyla ikinci tren sevkiyatını yapıyor. Kırka’daki bor işletmemizde üretilen rafine bor ürünleri, yaklaşık 50 konteyner blok vagonlarda Çin’in Şiyan istasyonuna doğru yeniden yola çıktı. Eti Maden, Çin pazarına geleneksel olarak yaptığı deniz konteyner taşımacılığının yanı sıra, gemi kiralama ve demir yolu alternatifleriyle de başarılı bir stratejik hamleyi de gerçekleştirmiş olacak.”