0

TİM Mısır’a Fiziki Ticaret Heyeti Düzenledi

Türkiye ile Mısır arasında yeni ekonomik iş birlikleri ve satışlar için fırsatlar doğurmak ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonuyla 22-24 Ağustos tarihleri arasında Mısır (Kahire) Fiziki Ticaret Heyeti düzenlendi. Bu kapsamda çeşitli sektörlerden Türk ihracatçılar 400’den fazla Mısırlı firma temsilcisi ile 1000’i aşkın yuvarlak masa ve B2B iş görüşmesi gerçekleştirdi.

TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç başkanlığındaki heyete mobilya, tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon, inşaat malzemeleri, halı, iklimlendirme, maden, kuru meyve ve mamülleri, su ürünleri ve hayvansal mamüller, demir ve demirdışı metaller, kimya, makine maden, elektrik ve elektronik, otomotiv ve yedek parça, makine ve aksesuarları gibi 20’den fazla sektörden TİM ve birlik temsilcileri ile Türk firma temsilcileri olmak üzere 50’ye yakın ihracatçı katıldı.

“Mısır’da 12 farklı sektörde ciddi rekabet avantajına sahip olduğumuz ürünler tespit ettik”
Mısır (Kahire) Fiziki Ticaret Heyeti programı hakkında değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Mısır’ın kendileri için önemli bir ülke olduğunu iki ülke arasında önemli ekonomik ilişkilerin bulunduğunu ifade etti.

Gültepe: “Denizden sınır komşumuz olan Mısır, Türkiye için Afrika’nın kapısı hüviyetini taşıyor. Mısır pazarında Türk ihracatçıların ve yatırımcıların daha fazla yer almasını önemsiyoruz. Burada ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. İki ülke arasında siyasi sınamalar yaşandı ve bugün bir yakınlaşma söz konusu. Süreç devam ediyor. Biz de ihracatçılar olarak bu süreci en etkin bir şekilde değerlendirmek adına Mısır’a ticaret heyeti düzenledik.” dedi.
Türkiye-Mısır karşılıklı ticaretinin potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Gültepe ticaret hacminin önceki 2021 yılında yıla göre yüzde 40 artışla 6,7 milyar dolara eriştiğini aktardı. Bu hacmin 4,5 milyar doları Türkiye’nin Mısır’a ihracatından oluşğu bilgisini paylaşan Gültepe “2021 yılında Mısır’a ihracatımızda kimya, otomotiv, çelik, tekstil, metaller sektörlerimiz en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz sektörler olarak öne çıktı. Halihazırda en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz 15.ülke olan Mısır’da 12 farklı sektörde ciddi rekabet avantajına sahip olduğumuz ürünler tespit ettik. Bu sektörlerin tamamından firma temsilcileri heyette yer aldı. Heyetimiz verimli bir şekilde ilerliyor. Hem Türk ihracatçılarımıza hem de Mısırlı ortaklarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Heyete başkanlık eden TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç açılış konuşmasında Mısır’ın stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu, 2021 yılı itibariyle Mısır’ın Türkiye’nin en büyük 15. İhraç pazarı ve en büyük 26. tedarikçisi konumunda bulunduğunu belirtti. TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç, Türkiye’nin ise Mısır’ın en büyük 6. tedarikçisi ve en fazla ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke durumunda olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin, çeşitlendirdiği ürün arzı, devreye aldığı yatırımlar ve coğrafi imkanları sayesinde partnerlerine daha kapsamlı ve güçlü bir ortaklık vadettiğini ifade eden Güleç “2021 yılında hayvansal mamuller, yaş meyve sebze, mücevher ve madencilik gibi farklı sektörlerde ihracatın yüzde 100’ün üzerinde arttığını kaydetti.

Türkiye’nin Mısır’a olan ihracatında ürün bazlı bir araştırma yaptıklarını belirten Güleç, “Ulaştığımız sonuçlara göre Mısır’ın en fazla ithalat yaptığı 100 üründen 43’ünde Türkiye’nin rekabet avantajına sahip ciddi bir ihracatçı konumunda olduğunu gördük. Söz konusu ürün gruplarında, son 10 yılda Mısır’ın ithalatından Türkiye’nin aldığı pay ise yalnızca yüzde 6 seviyesinde. Bu 43 ürün arasında çelik sektöründen 7, kimya, otomotiv ve tekstil sektörlerin 6’şar, elektrik-elektronik sektöründe 5 ürün yer alıyor. Toplamda 12 farklı sektörde avantajlı ürünler mevcut. Mısır heyetimizde tüm bu sektörlerden temsilciler de aramızda yer alıyor. Umuyoruz ki bu ziyaretimiz hayırlı işlere, güçlü ortaklıklara vesile olacak” dedi.

Related Posts

Call Now Button