0

“Yeni Yılda Yeni Rekorlara Koşacağız”

İsmail Gülle “Yeni yılda hedefimiz sadece ihracatta rekorlar kırmak değil, inovasyonla katma değerli ihracatımızı artırmak olacak. Firmalarımız pandemi sürecinde gösterdikleri performansla bu yetkinliğe sahip olduklarını ortaya koymuştur.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ocak ve şubat aylarında ihracat rekorlarıyla başlanan 2020 yılının, küresel ekonomi açısından büyük dalgalanmalara sahne olduğunu söyledi. Gülle “ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması gibi başlıklar dünya ticaretinin gündemini belirlerken, Çin’de ortaya çıkan COVID-19 ile birlikte, yüzyılın en büyük küresel krizi ile karşı karşıya kaldık. Çok sayıda küresel gelişmenin ülkemiz ekonomisine etkilerine odaklanmış ve ihracatımızı daha da yukarılara çekmek adına ticari diplomasi faaliyetlerimizi hızlandırmışken, pandemi, iş süreçlerimizi bambaşka bir boyuta taşıdı.” şeklinde konuştu.

Pandemiye rağmen rekorlar kırdık

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sınırların kapanması ve insanların evlerine çekilmesiyle birlikte özellikle mart, nisan ve mayıs aylarının ekonomik faaliyetlerin oldukça düştüğü bir dönem olarak kayıtlara geçtiğini anlata Gülle, “Dünyada normalleşme adımlarının başladığı haziran ayı itibarıyla Türkiye güvenli liman olduğunu bir kez daha gösterdi ve ihracatta yeni bir ivme yakaladı. Bazı sektörlerimiz ihracatta yeni rekorlar kırarken, genel ihracatımız 2020 yılının Eylül ayında 16 milyar doları bularak cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı seviyesine ulaştı.” dedi.

Gülle, 2020 Aralık ayında 17,8 milyar dolar ihracatla aylık bazda cumhuriyet tarihi rekoru kırdığını belirterek, 2020 yılı toplam ihracatın 169 milyar doları geçerek program hedefi olan 165,9 milyar doları pandeminin yarattığı tüm olumsuzluklara rağmen aştığını vurguladı.

Önümüzdeki dönemde önceliğin katma değerli ürün ihracatının payını artırmak olacağına işaret eden Gülle, yeni dönemde tüm enerjilerini ihracatın kilogram değerini kısa vadede 2 dolar, orta-uzun vadede ise 3 dolara çıkarmak için harcayacaklarını söyledi.

Dijital Alternatifleri Devreye Soktuk

2020 bizim için aynı zamanda dijital ortamlara hızlı geçiş sağlanan bir yıl olduğunu vurgulayan Gülle, Pandemi öncesinden altyapı çalışmaları tamamlanan dijital ortamlar sayesinde ticaret diplomasisi faaliyetlerini sürdürdüklerini, fiziksel fuarları sanal ortamlara taşıdıklarını anlattı. Gülle bu anlamda da Türkiye’nin pandemi karşısında dünya genelinde en hızlı aksiyon alan ülkelerden biri olduğunun altını çizdi.

İnovasyon Haftası Milyonlara Ulaştı

Yılın sonunda, 25-26 Aralık tarihlerinde, pandemi nedeniyle ilk kez sanal ortamda düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nın 8’incisinde; hem Türkiye’den hem de dünyadan konusunda uzman isimleri ağırladıklarını belirten Gülle, “Türkiye’nin teknolojik gelişiminin gözler önüne serildiği organizasyonumuzun, sosyal medya kanalları ve online mecralar üzerinden kısa sürede milyonlarca kişi tarafından izlenmesi de bizi sevindiren etkenler arasında yer aldı. Bu organizasyonun iş dünyamız başta olmak üzere 7’den 70’e ülke genelinde inovasyon ve gelişime yönelik bir farkındalık yarattığına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık’la STA İmzalandı

Türkiye’nin ihracattaki en büyük ikinci pazarı konumunda olan Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşması imzalandığını anımsatan Gülle “Gümrük Birliği’nden sonra en önemli anlaşma olan Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması’yla, Türk ihracatçısının hakları sonuna kadar savunulurken, serbest ticaretin devamı esas kılındı. Anlaşma ile Birleşik Krallık’a olan ihracatımızdaki olası engellerin de böylelikle önüne geçildi.” dedi.

Related Posts

Call Now Button