37 katılımcı ülke arasında İsviçre gıdada, Norveç alkolsüz ve alkollü içeceklerde ve İrlanda tütünde en pahalı ülke oldu. Türkiye, gıda, alkolsüz içecekler ve tütünde 37 ülke içinde en ucuz ülke oldu.
Eurostat’ın 2020 yılı için yayımladığı ‘gıda ve alkolsüz içecekler için fiyat düzeyi endeksi’ grafiğinde Türkiye 57 puanla en ucuz ülke olurken, listenin başında 165 puanla İsviçre yer aldı.
Ekmek, tahıllar, et, balık ve süt ürünleri için fiyat seviyeleri
37 ülke arasında İsviçre, ekmek, tahıllar, et ve balık için en yüksek fiyat seviyesi olan ülke oldu. Norveç, süt ürünleri (süt, peynir ve yumurta) için en pahalı ülke oldu.
Türkiye, ekmek, tahıl ve et için en ucuz ülke oldu. Balık için en düşük fiyat seviyeleri Kuzey Makedonya’da görüldü. Süt, peynir ve yumurtada en düşük fiyat seviyesine sahip ülke Polonya oldu.
Meyve, sebze ve patates grubunda Türkiye ile diğer ülkeler arasında uçurum farkı oldu
Gıda ürünlerinin diğer üç alt grubu; sıvı ve katı yağlar; meyveler, sebzeler ve patatesler ve diğer gıda ürünlerinin de ölçüldüğü verilerde 37 ülke arasında sıvı ve katı yağlar ile meyve, sebze ve patates için en yüksek fiyatlar İsviçre’de görüldü. Norveç, diğer gıda ürünleri için en yüksek fiyat seviyesine sahip ülke oldu.
Bu 3 alt grup içinde en yüksek fiyat dağılımının görüldüğü meyve, sebze ve patates grubunda 45 puanla Türkiye, en düşük fiyat seviyesine sahip ülke oldu. Bu grupta 150 puanla İsviçre en başta yer alırken, 16 ülkenin fiyat seviyesi endeksi 100’ün üzerinde seyretti.
Sıvı ve katı yağlar için en düşük fiyatlar ise Kuzey Makedonya’da görüldü.
Döviz kuru değişiklikleri fiyat seviyesi endeksini etkiliyor
Belirli bir ülke için PLI (fiyat seviyesi endeksi), satın alma gücü paritesinin ülkenin yıllık ortalama döviz kuruna (Euro) bölünmesiyle hesaplanıyor. Bu, döviz kuru hareketlerinin PLI’ler üzerinde bir etkisi olduğu anlamına geliyor. Bir ülkenin para biriminin Euro karşısında değer kaybetmesi, ülkeyi Euro bölgesi ülkelerine göre daha ucuz hale getiriyor.
TL’nin Euro karşısındaki 2019 ile 2020 arasındaki yüzde 43’e varan değer kaybı değer kaybı yiyecek, içecek ve tütün fiyat seviyesi endekslerinde de kendini göstererek Türkiye’yi en ucuz ülke yaptı.
Araştırma hangi ülkeleri kapsıyor?
Eurostat, 37 Avrupa ülkesinde gıda, içecek ve tütün fiyat seviyelerine odaklandı. Analize dahil edilen ülke grupları arasında 27 Avrupa Birliği (AB) Üye Devleti, 3 EFTA ülkesi (İzlanda, Norveç ve İsviçre), Birleşik Krallık, 5 aday ülke (Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye) ve bir potansiyel aday ülke olan Bosna Hersek yer alıyor.
Fiyat seviyeleri ne anlama geliyor?
Eurostat, gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içecekler ve tütün grupları için fiyat seviyesi endekslerini (Price Level Index (PLI)) karşılaştırıyor. PLI olarak kısaltılan fiyat seviyesi endeksi, belirli bir ülkenin satın alma gücü paritelerinin mevcut nominal döviz kuruna bölümünü ifade ediyor. Bir ülkenin fiyat seviyesi endeksi 100’ün üzerindeyse, ilgili ülkenin diğer ülkelere göre nispeten pahalı olduğunu, fiyat seviyesi endeksi 100’ün altındaysa, ülkenin diğer ülkelere göre nispeten ucuz olduğunu gösteriyor.
Haber: Elif TURAN