0

Alımı Durdurma Çağrısı Sonrası Plastik Hammadde Fiyatlarında Gerileme

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı – PAGEV Genel Kurulu’nda 20 Martta oy birliğiyle alınan boykot kararı sonrası plastik üreticilerinin hammadde alımlarını kısıtlamasıyla hammadde fiyatları yüzde 15 oranında düştü.

PAGEV tarafından yapılan açıklamayla, OPEC ve petrokimya üreticisi konumundaki yapıların dünya genelinde petrol fiyatlarını belirlediği hatırlatılarak bu yapıların pandemi sürecini gerekçe gösterip üretimi durdurmasıyla plastik sektöründe hammadde arz sıkıntısı yaşandığı ifade edilmişti. Dünyada plastik hammaddelerinin en büyük ithalatçısı olan Çinli ve Türk plastik üreticileri tarafından hammaddenin piyasada azalmasıyla fiyatların yüzde 150 oranında artmasına karşın ortak hareket ederek boykot kararı alınmıştı.

Hammadde alımları durma noktasına geldi
PAGEV açıklamasında, hammadde fiyatlarına yüzde 150 zam yapan petrokimya şirketlerine karşı hammadde alımını durdurma çağrısı sonrası yüzde 15 gerileyen hammadde fiyatlarıyla, şirketlerin kasasına girecek 180 Milyon Doların üreticilerin cebinde kaldığı belirtildi.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun “Alımı Durduralım” çağrısı sonrası plastik sektörünün yurt içi piyasadaki hammadde alımları durma noktasına geldi. PAGEV açıklamasında, “rakamlara bakıldığında alımları durdurma çağrımıza firmalarımızın disiplin ve özveri ile geniş katılımını gözlemledik. Türkiye’nin aylık plastik hammadde kullanımının ortalama 600 bin ton olduğunu göz önüne aldığımızda ortaya çıkan yüzde 15’lik fiyat düşüşünün, aylık karşılığı 180 Milyon Dolar şirketlerin kasasına gireceğine üreticilerimizin cebinde kalmış oldu.” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada henüz işin başında olduklarını ve bu süreçte hammadde alımına devam edilmeyeceğini belirten PAGEV “elzem olmadıkça hammadde almayacağız ve boykota Haziran ayına kadar devam edeceğiz. Yüzde 15’lik düşüşü önemsiyoruz ancak yüzde 150 artan fiyatlara göre henüz işin başındayız. Astronomik zamlardan dolayı zora girip şalter kapatan firmalarımız fiyatların düşüşe geçmesiyle umutlandılar. Boykota devam edeceğiz ve şalter indirmiş KOBİ’lerimizi tekrar üretime döndüreceğiz.” diye kaydetti.

“Yeni petrokimya tesisi yatırımına öncelik verilmeli”
Hammadde fiyatlarının düşmesi için yurt içi ve yurt dışında verilen mücadelenin yanı sıra, üreticilere mümkün olduğunca geri dönüştürülmüş hammadde kullanılması çağrısı yapıldığı belirtilen açıklamada, hammadde zamlarında yangını söndürecek kısa vadeli çözüm önerilerinin yanı sıra uzun vadeli planlarda ise Türkiye Varlık Fonu tarafından üzerinde somut çalışmalar yapılan yeni petrokimya tesisi yatırımına öncelik verilmesi için kamuoyunda gerekli çalışmaların yapılacağı vurgulandı.

Sanayiciler olarak bu zamana kadar hammadde arzı ve fiyatları konusunda verilen mücadeleye de değinilen açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

“PETKİM’in hammaddeyi sadece iç piyasaya yönlendirerek, ihracatı durdurması ve yurt içi piyasadaki arz sıkışıklığını azaltma yönünde katkı vermesini istedik. Hazine Bakan Yardımcımızın huzurunda bir araya geldiğimiz PETKİM yönetimi, polietilen üretimlerinin dörtte birini yani yüzde 25’ini ihraç ettiklerini, bunu da yurt içi satış fiyatlarının altında yaptıklarını ifade ettiler. Toplantı sonrasında kamuoyuna ihracatı azaltacaklarını açıkladılar ama biz bu açıklamayı da yeterli bulmadık. PETKİM’in daha şeffaf şekilde rakam paylaşmasını istedik. Hammaddelerin ithalatında uygulanan referans fiyat, gözetim, antidamping gibi vergi ve koruma önlemlerinin sıfırlanmasını istedik ki bunun için de Ticaret ve Sanayi Bakanlıklarımızla görüşmeler yaptık. Özellikle PETKİM’in, ‘Ortadoğu’dan düşük fiyatlı hammadde Türkiye’ye girmesin’ diye açtığı antidamping soruşturmasının, plastik sektörünün içinde bulunduğu şartlar göz önüne alınarak, kabul edilmemesini talep ettik. Süreç boyunca düzenli görüşmeler yaptığımız Ticaret Bakan Yardımcımız, somut çözümler konusunda ilerlediklerini belirttiler ki bunu acilen bekliyoruz.”

Related Posts

Call Now Button