0

2020’de AB’den 14,4 Milyon Ton Geri Dönüştürülebilir Hammadde İthal Edildi

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat, 2020 yılı Avrupa Birliği (AB) geri dönüştürülebilir hammadde ticareti verilerini yayımladı.

Yayımlanan verilere göre 2020 yılında AB üye devletlerinden AB dışı ülkelere geri dönüştürülebilir atık ve hurda ile ikincil hammaddeleri içeren geri dönüştürülebilir hammaddelerin ihracatı 38,4 milyon ton olarak gerçekleşti. 2004 yılından bu yana artış eğiliminde olan ihracat hacmi bu dönemde 2004 yılı ihracatına göre yüzde 70 artış gösterdi.

AB üyesi olmayan ülkelerden AB’ye geri dönüştürülebilir hammadde ithalatı ise 2020’de 44,7 milyon tona ulaştı. İnişli çıkışlı bir seyir izleyen ithalat hacmi 2004 yılına göre yüzde 2 artış gösterdi.

En fazla geri dönüştürülebilir hammadde ihracatı Türkiye’ye
Bu yılda AB’den en fazla geri dönüştürülebilir hammadde ihracatı gerçekleştiren ülkelere bakıldığında, Türkiye 14,4 milyon tonluk ihracat rakamı ile birinci sırada yer aldı. 2019 yılında 12 milyon ton seviyesinde gerçekleşen ihracat rakamıyla Türkiye, 2020’de geri dönüştürülebilir hammadde ihracatını yaklaşık yüzde 20 oranında arttırdı.

Türkiye’nin ardından en fazla geri dönüştürülebilir hammadde ihracatı gerçekleştiren ülke 4,6 milyon ton ile İngiltere oldu. İngiltere’yi 2,9 milyon ton ile Hindistan, 1,5 milyon ton ile İsviçre ve 1,4 milyon ton ile Endonezya izledi.

2020’de AB geri dönüştürülebilir hammadde ithalatı ağırlıklı olarak 8,6 milyon ton ile Brezilya’dan ve 7,3 milyon ton ile Arjantin’den gerçekleşti. AB’nin geri dönüştürülebilir hammadde ithalatı gerçekleştirdiği diğer ülkeler ise; Rusya – 4,7 milyon ton, Birleşik Krallık- 4,1 milyon ton ve Amerika Birleşik Devletleri – 3,1 milyon ton.

En çok geri dönüştürülebilir hammadde ihracatı demirli metaller grubunda
2020 yılında, AB’nin en fazla geri dönüştürülebilir hammadde ihracatı demirli metaller (demir ve çelik) grubunda oldu. Tüm geri dönüştürülebilir hammadde ihracatının yaklaşık yüzde 45’ine denk gelen demirli metaller grubunun ihracatı 71,4 milyon ton olarak gerçekleşti. Bu grubu 6,1 milyon ton (yüzde 15’i) ile kağıt ve karton grubu izlerken, üçüncü sırada 4,6 milyon ton (yüzde 12,1’i) ile hayvansal ve bitkisel ürünler grubu yer aldı.

AB’ye yapılan ithalata bakıldığında, en büyük kategori tüm geri dönüştürülebilir hammadde ithalatının 25 milyon ton ile yarısından fazlasını (yüzde 56’sını) oluşturan hayvansal ve bitkisel ürünler grubu oldu.

AB’nin en fazla geri dönüştürülebilir hammadde ithalatı gerçekleştirdiği diğer gruplar ise; 5,8 milyon ton (yaklaşık yüzde 13’ü)ile ahşap grubu ve 4,1 milyon ton (yaklaşık yüzde 9’u)ile demirli metaller (demir ve çelik) grubu oldu.

Related Posts

Call Now Button