0

İstanbul Ticaret Odası’nda Dijital Gümrükler Konuşuldu

İTO Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Dijital Gümrükler Paneli Rıza Tuna TURAGAY’ın katılımıyla gerçekleşti.

İstanbul Ticaret Odası’nda Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi tarafından 18 Kasım 2019 Pazartesi günü ‘Dijital Gümrükler Paneli’ düzenledi. (İTO) İstanbul Ticaret Odası Eminönü yerleşkesinde gerçekleşen panele Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna TURAGAY katılım gösterdi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın röportajı; 

İGMD Başkan Vekili Rıdvan Haliloğlu’nun röportajı;

Paneli 25 No’lu Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi ve İGMD başkanı Serdar KESKİN yönetti. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil KURALAY gerçekleştirdiği panelde daha sonra Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna TURAGAY, 25 no’lu Gümrük Müşavirleri Komitesi Üyesi Metin KORKMAZ, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa GÜMÜŞ, Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Rasim KUTLU, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Elektronik Gümrük İşlemleri Daire Başkanı Emine Bilgehan TEKELİOĞLU, Ticaret Bakanlığı Ticaretin Kolaylaştırılması Daire Başkanı Kerem EROL ve İGMD Genel Sekreteri Mustafa SEZEN söz aldı.

“Ülke Ekonomisinin Amiral Gemisi”
Toplantıda konuşma yapan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “İTO olarak dijitalleşmeye çok önem veriyoruz, bu konuda 81 Komite ve 430 bin üyemiz ile ülkemiz ekonomisinin amiral gemisi pozisyonunda yer alıyoruz.” şeklinde konuştu.

“143 Belge Tek Pencere Sisteminde Yer Alıyor”
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna TURAGAY konuşmasında, dünya dış ticaret hacminin 19.3 Trilyon dolar olduğunu ve bu hacmin 2.8 milyar dolarının e-ticaret oluşturduğunu söyledi. Tükiye’nin e-ticaretteki payının 6.5 milyar dolar olduğunu belirten TURAGAY korumacılık önlemlerinin arttığı bu dönemde pazar payımızı arttırmak için dijitalleşmenin çok önemli olduğunu belirtti. Kağıtsız beyannamenin ihracatta bu yıl hayata geçtiğini ve 2020 yılında ithalatta hayata geçeceğini söyledi. Şimdiye kadar 143 belgenin Tek Pencere Sisteminde yer aldığını 2020’de bu rakamın 190 belge şeklinde olacağını söyledi.

Dijitalleşeme konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen TURAGAY şeffaflaşmanın önemine dikkat çekti. Ülkemizin 390 Milyar dolar dış ticaret hacmi var. Yılda 6 milyon beyanname üretiliyor. Gümrükler bu denli işlemi gerçekleştirirken yeterli değer görmüyor. Bir sorun olduğunda Gümrükler Gündeme geliyor. Hem Kurumun hem Gümrük Müşavirlerinin bu anlamda kendisini anlatabilmesi noktasında tanıtıma ihtiyacı var, ne denli özverili bir çalışma içinde olunduğunun görülmesi gerekir, dedi.

X, Y ve Z kuşağı hakkında bir video sunum yapan 25 no’lu Gümrük Müşavirleri Komitesi Üyesi Metin KORKMAZ, şunları kaydetti; Z kuşağı açısından Türkiye dijitalleşmeye en hızlı ayak uyduran bir ülke, bu açıdan bakıldığında avantajlı. Ancak buna rağmen kendi teknolojisini üretemiyor olmasının acısını yaşamaktadır.

Ticaret Bakanlığı’nın dijitalleşme konusunda diğer bakanlıklar göre daha ileride ve hızı olduğunu belirten KORKMAZ, Tek Pencere Sistemini başarıyla hayata geçiren Ticaret Bakanlığı’nın diğer bakanlıkların daha yavaş olması nedeniyle projenin gerektiği seviyede olamadığını belirtti.

Asgari Ücret Tarifesi Beklentisine Değinildi
Yaşanan cari işlemlerde bakanlık ile yaşanan bazı sorunlara değinen KORKMAZ bakanlık çağrı merkezinin daha etkili çalışması gerektiğini ve bakanlığa yazılan yazılara bazen çok geç cevap verildiğini bazense hiç cevap alamadıklarını söyledi. Yeni yılda Asgari Ücret Tarifesinin yenileneceğini belirten KORKMAZ yeni yılda belirlenecek asgari ücret tarifesinin yaşanan ekonomik gelişmelere uygun olmasını beklediklerini dile getirdi.

“Bu Durum Gümrük Müşavirliği Mesleğini Yok Etmeyecek”
Gümrükler Genel Müdürü Mustafa GÜMÜŞ seminerde yaptığı açıklamada, Ülkemiz Ticaret hacmini geliştirebilmenin ancak dijitalleşme ile mümkün olacağını belirtti. Gümüş, Uluslararası ticaret uygun bir altyapı kurmaya çalıştıklarını, hedeflerinin vatandaşın ofisinden gümrük işlemlerini yapmasını sağlamak olduğunu söyledi. Bu durumun Gümrük Müşavirliği Mesleğini yok edeceğini düşünmemek gerekir. Aksine bizce daha değerli bir hale gelecektir. Ancak Gümrük Müşavirliği mesleğinin kabuk değiştireceği kesindir. Bu anlamda Gümrük Müşavirleri dijitalleşme anlamında gelişen süreci iyi okumalı dijitalleşmeyi bir tehtit olarak görmek yerine onunla yaşamayı öğrenmelidir. Gümrüğün temel yapı taşı olan Tarife, Menşei ve Kıymet konularının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağına dikkati çeken GÜMÜŞ, günümüzde Menşei konusu gerçekten çok önemli hale gelmiştir. Geçmiş yüzyıllarda yavaş akan tarih bu çok hızlı akmaktadır. Bu hızlı değişime ayak uydurabilmek için her daim güncel kalmak ve gelişmek bir zorunluluktur, şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Rasim KUTLU ise konuşmasında, Bakanlık dijitalleşme süreçlerinin 1998 yılından beri devam ettiğini belgelerin dijital ortama aktarılması sürecinden sonra şimdi verilerin analizi sürecine geçildiğini belirtti. Yapay zeka, Büyük Veri, Blockchain, Verilerin Analizi kavramları hayatımıza girerek çalışma kültürümüzü kökten değiştirdi. Dijitalleşme ile Eşya-Beyan-Belge iletişimde tutarlılık oluşturduk. Artık beyan kavramı çok daha ön plana çıkmaya başladı, şeklinde konuştu.

Dijitalleşmenin Gümrük Müşavirlerinin çalışma kültürünü de derinden etkileyeceğini belirten KUTLU bu konuda birlikte çalışmalıyız, dedi.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Elektronik Gümrük İşlemleri Daire Başkanı Emine Bilgehan TEKELİOĞLU Tek Pencere Sistemine şimdiye kadar 143 belgenin aktarıldığını, amaçlarının tüm kamu kurumlarının Tek Pencere Sistemine geçişinin sağlanması olduğunu belirtti. Liman Tek Pencere Sistemin mantık olarak Blockchain’e benzediğini belirten TEKELİOĞLU işlemin tüm tarafları kendisi ile ilgili bilgiyi güvenli bir portala giriyor ve dileyen bu portaldan dilediği bilgiyi alıyor. Sistemin 23 limanda hayata geçtiğini belirten TEKELİOĞLU tarife arama sisteminin yakın zamanda hayata geçeceğini belirtti.

“Gümrük İdaresi ile Mükelleflerin Temasını Bitirmek Amacındayız”
Ticaret Bakanlığı Ticaretin Kolaylaştırılması Daire Başkanı Kerem EROL konuşmasında, Dijitalleşme ile gümrük idaresi ile mükelleflerin temasını bitirmek amacındayız. Bu noktada uluslararası bir uygulama olan YYS müessesesini hayata geçireli 6 yıl oldu. 463 firma YYS Belgesini aldı 50 başvuru halen inceleniyor. Güvenliği kanıtlanan bu firmaların işlemleri kontrol edilmiyor. Yeşil Hat ile işlemlerini gerçekleştiriyorlar biz onlara güvendik. YYS kullanımının artması ile YYS Belgesi almayı tercih etmeyen firmaların gümrük işlemlerinde ki kontrollerinde daha hızlı ve daha etkin hale geleceğini belirtti. İlk 1000 ihracatçı firmanın henüz 200 kadarının YYS Belgesi aldığını bu rakamın çok düşük, YYS kullanımının artması için Gümrük Müşavirlerinin rolünün önemli olduğunu Gümrük Müşavirlerinin bu konuda danışmanlık hizmetleri vermesinin doğru olacağını düşünüyorum ifadelerini kullandı.

Dijital yönünde ilerlemek için Gümrük Müşavirlerinde daha fazla destek alınması gerektiğini belirten İGMD Genel Sekreteri Mustafa SEZEN, Dünya Gümrük Örgütü (WCO), 2016’yı ‘Dijital Gümrük: Aşamalı Katılım’ sloganıyla Gümrük süreçlerinin dijitalleşmesini geliştirmeye adamıştır. Bu noktada başarılı dijital dönüşüm için üst yapının bu süreci sahiplenmesi ve bir vizyon açıklaması gerekir, dedi.

Gümrük TV

Related Posts

Call Now Button