0

Batarya Üreticilerine ve İthalatçılarına Yükümlülükler Getiren Yönetmelik Onaylandı

Avrupa konseyi batarya üreticilerine ve ithalatçılarına yükümlülükler getiren yönetmeliği onayladı. Bataryaların üretiminden yeniden kullanımına ve geri dönüşümüne kadar tüm yaşam döngüsüne yönelik kapsamlı düzenlemeler içeren yönetmelikle sürdürülebilirlik ve döngüsel kullanımın teşviki amaçlanıyor.
Avrupa Birliği’nde (AB) üretilen bataryaların yanı sıra AB pazarına sunulan tüm bataryalar yönetmelik kapsamında yer alıyor.
Bu çerçevede bataryaların yaşam döngüsü boyunca üreticilere, AB’de bulunan ithalatçılara veya distribütörlere yeni yükümlülükler getirilmiş oldu.
[bnn-14_2]
Batarya üreticilerinin:
• Taşınabilir atık bataryaların 2027 sonuna kadar yüzde 63’ünü ve 2030 sonuna kadar yüzde 73’ünü toplamaları,
• Hafif taşıt atık bataryalarının 2028 sonuna kadar yüzde 51’ini ve 2031 sonuna kadar yüzde 61’ini toplamaları,
• Atık bataryalardan 2027 sonuna kadar yüzde 50 ve 2031 sonuna kadar yüzde 80 oranında lityum geri kazanımını sağlamaları gerekiyor.

Yönetmelik endüstriyel, SLI (Marş, Aydınlatma ve Ateşleme- Starting, Light, and Ignition) aküleri ve EV (Elektrikli Araç-Electric Vehicle) bataryaları için de zorunlu minimum geri dönüşüm seviyeleri getiriyor. Bu seviyeler ilk etapta kobalt için yüzde 16, kurşun için yüzde 85, lityum için yüzde 6 ve nikel için yüzde 6 olarak belirlendi. 

Nikel-kadmiyum bataryalar için geri dönüşüm verimlilik hedefi 2025 sonuna kadar yüzde 80, diğer atık bataryalar için ise 2025 sonuna kadar yüzde 50 olarak belirlendi. Yönetmelik, 2027’ye kadar cihazlara entegre edilen taşınabilir bataryaların son kullanıcı tarafından çıkarılabilir ve değiştirilebilir olmasını da zorunlu hale getiriyor. Bunlara ek olarak bataryaların AB iç pazarındaki işleyişinin geliştirilmesi ve adil rekabetin güvenlik, sürdürülebilirlik ve etiketleme gereksinimleriyle sağlanması da yönetmeliğin hedefleri arasında yer alıyor. Batarya bileşenleri ve geri dönüşümüne dair bilgileri içeren elektronik bir “batarya pasaportu” ve bir QR kodunu kapsayan etiketleme sisteminin getirilmesi de yönetmeliğin maddeleri arasında yer alıyor.

Yönetmelik kapsamına girecek şekilde faaliyet gösteren firmaların gereken önlemleri alabilmeleri için, etiketleme gereksinimleri 2026’da ve QR kodu uygulaması da 2027’de hayata geçirilecek.

Related Posts

Call Now Button